Çalışanlar için Yargıtay'dan fazla mesai kararı

EKONOMİ 10.05.2023 - 13:46, Güncelleme: 10.05.2023 - 13:54
 

Çalışanlar için Yargıtay'dan fazla mesai kararı

Yargıtay, milyonlarca özel sektör çalışanını ilgilendiren bir karara imza attı.
Yargıtay'dan özel sektörde çalışan milyonlarca işçiyi ilgilendiren emsal olabilecek karar çıktı. 45 saat olan haftalık çalışma süresini aşmasa dahi, günde 11 saatten gece ise 7,5 saatten fazla çalışan işçilerin fazla mesai ücreti alması gerektiğine hükmedildi.   Yargıtaydan emsal teşkil edebilecek fazla mesai kararı geldi. İşten çıkarılan santral işçileri, bölge müdürlüğüne şikayette bulundu. Müfettişler, işçilerin günde 11 saatten fazla çalıştığını ve bu yüzden, fazla mesai verilmesi gerektiğini vurgulayan bir rapor hazırladı. Şirket avukatları rapora itiraz etti. İşçilerin günde 11 saatten fazla çalışsa da haftalık ortalama çalışma süresinin 45 saati aşmadigini belirterek raporun iptali için dava açtı. Dava Yargıtay'a gidince, karar işçilerin lehine döndü. Kanuna göre, çalışanlara 24 saat içinde kesintisiz 12 saat dinlenme süresi gerekiyor. Ancak günlük çalışma süresi 11 saati aştığında kesintisiz dinlenme sekteye uğruyor. Yargıtay gece çalışmaları için de karar verdi. 7 buçuk saati aşan gece çalışmalarında ise, yine haftalık 45 saati aşmasa bile işçiye fazla mesai ücreti verilmeli. Emsal kararla birlikte, günlük 11 saati aşan çalışmada bulunan her işçi, haftalık saati aşmasa dahi fazla mesai ücreti alabilecek. Kararda; 4857 sayılı Kanun'un 41'inci maddesine göre haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayıldığı hatırlatıldı. Yönetmeliğe göre, 4857 sayılı Kanun'un 68'inci maddesi uyarınca verilen ara dinlenmeleri, çalışma süresinden sayılmayacağı vurgulandı.  
Yargıtay, milyonlarca özel sektör çalışanını ilgilendiren bir karara imza attı.

Yargıtay'dan özel sektörde çalışan milyonlarca işçiyi ilgilendiren emsal olabilecek karar çıktı. 45 saat olan haftalık çalışma süresini aşmasa dahi, günde 11 saatten gece ise 7,5 saatten fazla çalışan işçilerin fazla mesai ücreti alması gerektiğine hükmedildi.

 

Yargıtaydan emsal teşkil edebilecek fazla mesai kararı geldi.

İşten çıkarılan santral işçileri, bölge müdürlüğüne şikayette bulundu. Müfettişler, işçilerin günde 11 saatten fazla çalıştığını ve bu yüzden, fazla mesai verilmesi gerektiğini vurgulayan bir rapor hazırladı.

Şirket avukatları rapora itiraz etti. İşçilerin günde 11 saatten fazla çalışsa da haftalık ortalama çalışma süresinin 45 saati aşmadigini belirterek raporun iptali için dava açtı. Dava Yargıtay'a gidince, karar işçilerin lehine döndü.

Kanuna göre, çalışanlara 24 saat içinde kesintisiz 12 saat dinlenme süresi gerekiyor. Ancak günlük çalışma süresi 11 saati aştığında kesintisiz dinlenme sekteye uğruyor. Yargıtay gece çalışmaları için de karar verdi. 7 buçuk saati aşan gece çalışmalarında ise, yine haftalık 45 saati aşmasa bile işçiye fazla mesai ücreti verilmeli.

Emsal kararla birlikte, günlük 11 saati aşan çalışmada bulunan her işçi, haftalık saati aşmasa dahi fazla mesai ücreti alabilecek. Kararda; 4857 sayılı Kanun'un 41'inci maddesine göre haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayıldığı hatırlatıldı. Yönetmeliğe göre, 4857 sayılı Kanun'un 68'inci maddesi uyarınca verilen ara dinlenmeleri, çalışma süresinden sayılmayacağı vurgulandı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberis.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.