Evinde cam balkonu olanlar dikkat! Yargıtay'dan açıklama geldi

GÜNDEM 24.12.2023 - 15:49, Güncelleme: 24.12.2023 - 15:49
 

Evinde cam balkonu olanlar dikkat! Yargıtay'dan açıklama geldi

Apartmandaki kat maliklerinden birinin balkonu kapatmak için diğer kat maliklerinin beşte dördünün yazılı iznini alması gerektiğini belirten kararını onadı.
Yargıtay, apartmandaki kat maliklerinden birinin balkonu kapatmak için diğer kat maliklerinin beşte dördünün yazılı iznini alması gerektiğini belirten kararını onadı. Türkiye’de birçok vatandaş evindeki kullanılabilir alanı daha fazla genişletmek ve balkonunu dış koşullardan korumak için cam balkon yaptırdı. Özellikle pandemi sürecinde uzun süre evde karantinada kalan kişiler cam balkon kapatma işlemini tercih etti. Bu vatandaşlara kötü haber geldi. Yargıtay, milyonlarca kişiyi ilgilendirecek emsal bir karara imza attı. Cam balkonlar bazı binalarda komşular arasında sorunlar yaşanmasına neden olurken şikayet konusu oldu.   BALKON ORTAK ALAN SAYILIYOR Binaların balkonları dış cepheden pay alması nedeni ile diğer odalardan farklı olarak kabul edilmekte olup binanın ortak alanları arasında bulunuyor. Bu nedenle balkonlarda tadilat ve değişimlerde mutlaka apartmandaki kat maliklerinin beşte dördünün yazılı izninin alınması gerekiyor. Bu iznin alınmaması durumunda ise cam balkon kaçak yapı olarak değerlendiriliyor. Karara göre, apartmandaki kat maliklerinden birinin balkonu kapatmak için diğer kat maliklerinin beşte dördünün yazılı iznini alması gerekiyor. Bu izin alınmadan yapılan cam balkonlar kaçak yapı olarak kabul ediliyor.   KAÇAK YAPI OLARAK KABUL EDİLECEK Yargıtay kararında, “Balkonu kapatma malzemesinin saydam (cam) ya da ışık geçirmeyen nitelikte olması ya da tek parçadan ya da birkaç parçadan oluşması, bina statiğini etkilememesi, çevreye zarar vermemesi sonucu değiştirmez” denildi. Yargıtay’ın bu kararı, cam balkon yaptırmak isteyen vatandaşlar için önemli bir uyarı niteliğinde. Apartmanda cam balkon yaptırmak isteyen vatandaşların, diğer kat maliklerinden beşte dördünün yazılı iznini alması gerekiyor. Bu iznin alınmaması durumunda, cam balkon kaçak yapı olarak kabul edilecek ve kaldırılması gerekecek.    Yargıtay'ın Emsal Kararı Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, 2015/6244 Esas ve 2016/2299 numaralı kararında milyonlarca kişiyi ilgilendiren cam balkon tadilatlarıyla ilgili önemli bir karar verdi. Karar, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası'nın 19. maddesine vurgu yapıyor. Bu maddeye göre, ana taşınmazın mimari durumunu koruma zorunluluğu bulunan kat maliklerinden beşte dördünün yazılı rızası olmadan ortak yerlerde herhangi bir inşaat, onarım, tesis veya değişiklik yapılamıyor. Haber Merkezi    
Apartmandaki kat maliklerinden birinin balkonu kapatmak için diğer kat maliklerinin beşte dördünün yazılı iznini alması gerektiğini belirten kararını onadı.

Yargıtay, apartmandaki kat maliklerinden birinin balkonu kapatmak için diğer kat maliklerinin beşte dördünün yazılı iznini alması gerektiğini belirten kararını onadı.

Türkiye’de birçok vatandaş evindeki kullanılabilir alanı daha fazla genişletmek ve balkonunu dış koşullardan korumak için cam balkon yaptırdı. Özellikle pandemi sürecinde uzun süre evde karantinada kalan kişiler cam balkon kapatma işlemini tercih etti.

Bu vatandaşlara kötü haber geldi. Yargıtay, milyonlarca kişiyi ilgilendirecek emsal bir karara imza attı. Cam balkonlar bazı binalarda komşular arasında sorunlar yaşanmasına neden olurken şikayet konusu oldu.

 

BALKON ORTAK ALAN SAYILIYOR

Binaların balkonları dış cepheden pay alması nedeni ile diğer odalardan farklı olarak kabul edilmekte olup binanın ortak alanları arasında bulunuyor. Bu nedenle balkonlarda tadilat ve değişimlerde mutlaka apartmandaki kat maliklerinin beşte dördünün yazılı izninin alınması gerekiyor. Bu iznin alınmaması durumunda ise cam balkon kaçak yapı olarak değerlendiriliyor. Karara göre, apartmandaki kat maliklerinden birinin balkonu kapatmak için diğer kat maliklerinin beşte dördünün yazılı iznini alması gerekiyor. Bu izin alınmadan yapılan cam balkonlar kaçak yapı olarak kabul ediliyor.

 

KAÇAK YAPI OLARAK KABUL EDİLECEK

Yargıtay kararında, “Balkonu kapatma malzemesinin saydam (cam) ya da ışık geçirmeyen nitelikte olması ya da tek parçadan ya da birkaç parçadan oluşması, bina statiğini etkilememesi, çevreye zarar vermemesi sonucu değiştirmez” denildi.

Yargıtay’ın bu kararı, cam balkon yaptırmak isteyen vatandaşlar için önemli bir uyarı niteliğinde. Apartmanda cam balkon yaptırmak isteyen vatandaşların, diğer kat maliklerinden beşte dördünün yazılı iznini alması gerekiyor. Bu iznin alınmaması durumunda, cam balkon kaçak yapı olarak kabul edilecek ve kaldırılması gerekecek. 

 

Yargıtay'ın Emsal Kararı

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, 2015/6244 Esas ve 2016/2299 numaralı kararında milyonlarca kişiyi ilgilendiren cam balkon tadilatlarıyla ilgili önemli bir karar verdi. Karar, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası'nın 19. maddesine vurgu yapıyor. Bu maddeye göre, ana taşınmazın mimari durumunu koruma zorunluluğu bulunan kat maliklerinden beşte dördünün yazılı rızası olmadan ortak yerlerde herhangi bir inşaat, onarım, tesis veya değişiklik yapılamıyor.

Haber Merkezi

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberis.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.