KAĞNICI: Her sene binlerce insan iş kazalarında hayatını kaybediyor
KAĞNICI: Her sene binlerce insan iş kazalarında hayatını kaybediyor
2022’nin ilk beş ayında iş kazalarında ölen işçi sayısı 646 oldu. En çok ölüm inşaat/yol ilk sırayı aldı.
CHP Karaman İl Başkanı Mustafa Cem Kağnıcı, geçtiğimiz hafta perşembe günü Karaman'ın Kalaba Köyünde İl Özel İdaresine ait bir kepçenin devrilmesi sonucu Kepçe Operatörü Mehmet Uçkun’un kepçe altında kalarak hayatını kaybetmesi nedeni ile "Özel İdare Yetkililerinden şu sorulara Karaman Halkı, çalışanlarımız ve vefat eden kardeşimizin ailesi adına cevap bekliyoruz?"dedi ve her sene binlerce insanın iş kazalarında hayatlarını kaybettiğini belirterek korkunç rakamları açıkladı.
Kağnıcı konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamasında şunları söyledi:
"Geçtiğimiz hafta Perşembe günü Kalaba köyümüz kırsalında meydana gelen iş cinayetinde gencecik bir arkadaşımızı yitirdik, kaybettiğimiz Mehmet Uçkun’a Allah’tan rahmet, kederli ailesine sabırlar diliyoruz.
İş kazaları ne yazık ki ülkemizin önünde ciddi bir sorun olarak durmakta ve her yıl ortalama 2000 civarı çalışanımız hayatını kaybetmektedir. Ciddi eksikleri ile 2012 yılında çıkarılmış 6131 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ne yazık ki çözüm olmaktan çok uzakta durmaktadır.
İşverenlerin ve çalışanların sorumlulukları özel veya kamu sektörü olsun 6331 sayılı kanunda açıkça belirtilmiştir. Bunlardan işverenle ilgili olan bazıları;
Madde 4 – (1)’’ İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar.
Madde 5 – (1) "İşverenin yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde aşağıdaki ilkeler göz önünde bulundurulur:
ç) İşin kişilere uygun hale getirilmesi için işyerlerinin tasarımı ile iş ekipmanı, çalışma şekli ve üretim metotlarının seçiminde özen göstermek, özellikle tekdüze çalışma ve üretim temposunun sağlık ve güvenliğe olumsuz etkilerini önlemek, önlenemiyor ise en aza indirmek.
d) Teknik gelişmelere uyum sağlamak.
e) Tehlikeli olanı, tehlikesiz veya daha az tehlikeli olanla değiştirmek.
Madde 7- İşverenler işyerinde sağlıklı ve güvenli çalışma ortamını tesis edilmesi için gerekli önlemleri almakla yükümlüdürler. Bu amaçla işverenler çalışanları eğitmek, bilgilendirmek, onların karşı karşıya bulunduğu mesleki riskleri ve bunlarla ilgili alınması gerekli tedbirler konusunda çalıştığı yere ve yaptığı işe özel bilgi ve talimatlarla da işveren iş sağlığı ve eğitim programları hazırlamak eğitimlerin düzenlenmesini çalışanların bu programlara katılmasını sağlamak ve verilecek eğitim için uygun yer ve araç temin etmekle yükümlüdür.
Özel İdare Yetkililerinden şu sorulara Karaman Halkı, çalışanlarımız ve vefat eden kardeşimizin ailesi adına cevap bekliyoruz?
- Özel İdarenin Parkında bulunan iş makinelerinin teknik durumu nedir?
-İş makinelerinin birçoğunun 35-40 yıllık olduğu, yıpranmış olduğu, iş ekipmanlarının çalışanlar için hayati tehlike oluşturduğu söylemleri gerçeği yansıtmakta mıdır?
- Daha öncede bu ve benzeri araçlarla kazalar olmuş mudur ve /veya ramak kala olayların yetkililere bildirimi yapılmış mıdır?
- Araçların periyodik kontrolleri yetkili kuruluş ve kişiler tarafından zamanında yapılmakta mıdır?
- Çalışanların eğitimleri zamanında ve mevzuata uygun olarak verilmekte midir?
- Çalışanlardan teknik olarak sorunlu araçlarla ilgili geri bildirim olmuş mudur ve olduysa çalışmaktan kaçınma hakkını kullanmak isteyen operatör olmuş mudur?"
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.