YEŞİL BİR KARAMAN, TEMİZ BİR GELECEK

YAŞAM 10.10.2024 - 18:45, Güncelleme: 11.10.2024 - 01:45
 

YEŞİL BİR KARAMAN, TEMİZ BİR GELECEK

Türkiye’nin ve dünyanın en büyük ihtiyaçlarından biri yeşil oksijen. Karaman'da çevre gönüllüleri ve öğrenciler binlerce meşe palamudunu toprakla buluşturdu.
Türkiye’nin ve dünyanın en büyük ihtiyaçlarından biri yeşil oksijen bu kapsamda Karaman'da çevre gönüllüleri ve öğrenciler binlerce meşe palamudunu toprakla buluşturdu. Konuyla ilgili olarak haber merkezimize açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisi Sabite Güleç şunları söyledi: "Muhteşem, büyüleyici görüntüsü ve sayısız faydaları ile ülkemizin en yaygın ağaç türlerinden biri olan meşe ağacının projesinden bahsetmek istiyorum. Meşe ağacının ülkemizde 400 kadar türü bulunmaktadır. Meşe palamudu ağacı altı yüzyılın üzerinde yaşamasıyla bilinen bir ağaçtır. Anavatanı Anadolu, İran, Irak, Suriye, Lübnan, ve Pakistan’dır. Ülkemizde 18 türü doğal yayılış göstermektedir. Bulutları çekme özelliği ile yağmur ihtiyacı olan yerlerin aranan ağacıdır. Meşe ağacının meyvesine halka arasında palamut, Karaman çevresinde de pelit denilmektedir. Meşe palamutları, antik çağlardan beri insanlar tarafından dericilik ve boyacılıkta kullanılmaktadır. Ayrıca meşe palamudu meyvesi zengin protein içeriği ve iyi bir lif kaynağı olması dolayısıyla kadimden insan ve hayvan gıdası olarak da iyi bir kaynaktır. İçerdiği tanenler, gallik asit, ellagik asit, nişasta ve şeker gibi etken maddelerden dolayı çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Kan şeker seviyesi düzenleyici ve zengin mineral kaynağıdır. İçerisinde kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, manganez, sodyum, bakır ve çinko bulunur. Karamanoğlu MehmetBey Üniversitesi Yerleşkesi‘nde ağaçlandırılacak boş alanların olması sebebiyle meşe palamudu tohumlarını buraya ekmeye karar verdik. Üniversitemiz yönetiminden gerekli izinleri alarak meşe palamudu ekimi yapmaya başladım. Başlarda bireysel olarak yaptığım ekim ve çevre temizliği faaliyetlerine katılım arttı. Üniversite öğrencileri, öğrenci toplulukları ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarıyla gönüllü olarak meşe palamudu ekimi yaptığımız projeyi bir yılı aşkın süredir yürütmekteyiz. Proje sadece Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi yerleşkesi ile sınırlı değildir Karaman’ın çevresindeki iki tane Dağcılık kulübümüzle yürüyüş yaptığımız rotalarda yaklaşık 500 e yakın kişinin katılımıyla 5000’in üzerinde meşe palamudu Karaman çevresinde toprakla buluşturulmuştur. Bu yıl yine meşe palamudu ekimine devam edeceğiz… bu konuda gönüllü olan herkesi ekim yapmak ve doğaya katkı sunmak için bekliyoruz." diyen Güleç sözlerine şöyle devam etti: "Sözlerimi ilkokul yıllarındaki şu meşhur türkü ile tamamlamak istiyorum: Kestane, gürgen, palamut Altı yaprak üstü bulut Gel sen burada derdi unut.. projemizle İlgilenenler sosyal medyamız olan Yeşil Karaman sayfasından takip edebilirler. Sizin aracılğınızla bu güzel projede bizlere desteklerini esirgemeyen herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum." dedi.
Türkiye’nin ve dünyanın en büyük ihtiyaçlarından biri yeşil oksijen. Karaman'da çevre gönüllüleri ve öğrenciler binlerce meşe palamudunu toprakla buluşturdu.

Türkiye’nin ve dünyanın en büyük ihtiyaçlarından biri yeşil oksijen bu kapsamda Karaman'da çevre gönüllüleri ve öğrenciler binlerce meşe palamudunu toprakla buluşturdu.

Konuyla ilgili olarak haber merkezimize açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisi Sabite Güleç şunları söyledi:

"Muhteşem, büyüleyici görüntüsü ve sayısız faydaları ile ülkemizin en yaygın ağaç türlerinden biri olan meşe ağacının projesinden bahsetmek istiyorum.

Meşe ağacının ülkemizde 400 kadar türü bulunmaktadır. Meşe palamudu ağacı altı yüzyılın üzerinde yaşamasıyla bilinen bir ağaçtır. Anavatanı Anadolu, İran, Irak, Suriye, Lübnan, ve Pakistan’dır. Ülkemizde 18 türü doğal yayılış göstermektedir.

Bulutları çekme özelliği ile yağmur ihtiyacı olan yerlerin aranan ağacıdır. Meşe ağacının meyvesine halka arasında palamut, Karaman çevresinde de pelit denilmektedir.

Meşe palamutları, antik çağlardan beri insanlar tarafından dericilik ve boyacılıkta kullanılmaktadır. Ayrıca meşe palamudu meyvesi zengin protein içeriği ve iyi bir lif kaynağı olması dolayısıyla kadimden insan ve hayvan gıdası olarak da iyi bir kaynaktır.

İçerdiği tanenler, gallik asit, ellagik asit, nişasta ve şeker gibi etken maddelerden dolayı çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır.

Kan şeker seviyesi düzenleyici ve zengin mineral kaynağıdır. İçerisinde kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, manganez, sodyum, bakır ve çinko bulunur.

Karamanoğlu MehmetBey Üniversitesi Yerleşkesi‘nde ağaçlandırılacak boş alanların olması sebebiyle meşe palamudu tohumlarını buraya ekmeye karar verdik.

Üniversitemiz yönetiminden gerekli izinleri alarak meşe palamudu ekimi yapmaya başladım. Başlarda bireysel olarak yaptığım ekim ve çevre temizliği faaliyetlerine katılım arttı.

Üniversite öğrencileri, öğrenci toplulukları ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarıyla gönüllü olarak meşe palamudu ekimi yaptığımız projeyi bir yılı aşkın süredir yürütmekteyiz.

Proje sadece Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi yerleşkesi ile sınırlı değildir Karaman’ın çevresindeki iki tane Dağcılık kulübümüzle yürüyüş yaptığımız rotalarda yaklaşık 500 e yakın kişinin katılımıyla 5000’in üzerinde meşe palamudu Karaman çevresinde toprakla buluşturulmuştur.

Bu yıl yine meşe palamudu ekimine devam edeceğiz… bu konuda gönüllü olan herkesi ekim yapmak ve doğaya katkı sunmak için bekliyoruz." diyen Güleç sözlerine şöyle devam etti:

"Sözlerimi ilkokul yıllarındaki şu meşhur türkü ile tamamlamak istiyorum:

Kestane, gürgen, palamut Altı yaprak üstü bulut Gel sen burada derdi unut.. projemizle İlgilenenler sosyal medyamız olan Yeşil Karaman sayfasından takip edebilirler. Sizin aracılğınızla bu güzel projede bizlere desteklerini esirgemeyen herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum." dedi.

Karaman HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberis.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.